Wednesday, July 10, 2019

RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI


RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian belakangnya
100gm petai
2 helai daun pisang
1 biji cili merah
2'x2' kertas aluminium

BAHAN A (DICINCANG HALUS):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 bungkus Tumisan Sambal Tumis MAGGI
250ml air asam jawa


BAHAN HIASAN:
Limau kasturi secukupnya |dibelah dua
Marjerin secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Gaul kesemua bahan A dan asingkan.
2. Kemudian letakkan sehelai daun pisang di atas kertas aluminium.
3. Seterusnya susun ikan jenahak di atas daun pisang tadi.
4. Sapu dan sumbatkan bahan A yang digaul sebati dan petai pada perut ikan.
5. Setelah itu, letakkan baki daun pisang di atas ikan dan balut ketat kertas aluminium.
6. Bakar di atas api kecil selama 15 minit.
7. Akhir sekali, apabila sudah masak, sapukan ikan dengan marjerin dan hidangkan bersama limau kasturi.

No comments:

Post a Comment