Wednesday, July 10, 2019
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
RESEPI IKAN PANGGANG SAMBAL TUMIS PETAI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak | dibuang perut, sisik dan dibelah kedua-dua bahagian belakangnya
100gm petai
2 helai daun pisang
1 biji cili merah
2'x2' kertas aluminium
BAHAN A (DICINCANG HALUS):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 bungkus Tumisan Sambal Tumis MAGGI
250ml air asam jawa
BAHAN HIASAN:
Limau kasturi secukupnya |dibelah dua
Marjerin secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Gaul kesemua bahan A dan asingkan.
2. Kemudian letakkan sehelai daun pisang di atas kertas aluminium.
3. Seterusnya susun ikan jenahak di atas daun pisang tadi.
4. Sapu dan sumbatkan bahan A yang digaul sebati dan petai pada perut ikan.
5. Setelah itu, letakkan baki daun pisang di atas ikan dan balut ketat kertas aluminium.
6. Bakar di atas api kecil selama 15 minit.
7. Akhir sekali, apabila sudah masak, sapukan ikan dengan marjerin dan hidangkan bersama limau kasturi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment